Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Az ünnepek alatt is mértékletesen

Az ünnepek alatt is mértékletesen Legyünk mértékletesek az ünnepek alatt is! Figyeljünk oda egymásra, töltsük hasznosan az időt és szánjunk több időt szeretteinkre. Nem az ajándék értéke játssza a főszerepet, hanem amit adni tudunk magunkból: figyelmet, megértést, türelmet, jó szót, kedvességet, mosolyt. Hiszen ez a Szeretet-ünnep lényege!

 

Az ünnepek közeledtével nem csak az ajándékvásárlást tervezzük meg gondosan, hanem az ünnepi menüt is. Ilyenkor a legfinomabb falatokkal készülünk a család apraja-nagyjának. A hagyományos magyar konyha zsírban és szénhidrátban gazdag ételekkel kecsegtet, melyeket több napon keresztül fogyasztunk. Mivel az alkalom adja magát, hajlamosak vagyunk a szokásosnál is többet enni az ünnepi finomságokból. Aztán utána szomorúan konstatáljuk, hogy több kilót is felszedtünk magunkra, nem értjük rossz emésztésünk és közérzetünk okát. Fáradékonyabbak leszünk, esetleg fejfájás is gyötörhet vagy rossz éjszakai alvás, immunrendszerünk legyengül és hajlamosabbá válunk a megbetegedésre.

Mire figyeljünk oda, hogy mindezeket elkerüljük, ill. csökkentsük e kellemetlen jelenségeket?

- Először is, figyeljünk oda mit és mennyit eszünk.

- Igyunk sok vizet két étkezés között, mivel teltségérzetet okoz, valamint segít a méregtelenítésben. Kerüljük a cukros folyadékot, mely feleslegesen növeli kalóriabevitelt, nem beszélve számos egyéb káros hatásairól.

- Lassan együnk, hagyjunk időt a gyomornak a nyugodt emésztéshez.

- Figyeljünk a teltségérzetünkre és időben hagyjuk abba az evést. Állandó telítettség érzés fáradságot, rossz emésztést és még rosszabb közérzetet okoz.

- Tudjunk NEM-et mondani az ételre, gyakran csak a látvány vagy az ínycsiklandozó illat miatt eszünk, pedig nem is vagyunk éhesek – lehet, hogy nem is olyan régen ettünk.

- Kis adatokat együnk, így nem terheljük meg az emésztésünket.

- Igyekezzünk több friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, ezzel is növelve a rostanyag és a vitaminbevitelt.

- A nagy lakomák mellett szánjunk időt a mozgásra is. Értékes időt a családdal nem csak az asztalnál éves közben lehet eltölteni. Igyekezzünk minden nap kimozdulni a friss levegőre, egy kis sétára. Segít a jó anyagcserében, a kalóriaégetésben, a jó kedélyünk fenntartásában.

- Az ételek elkészítésénél igyekezzünk kíméletes főzéstechnikát alkalmazni, kevesebb finomíttatott szénhidrátot használni, melyeket helyettesíteni tudunk természetes kiegészítőkkel.

 

Scur Katalin

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség táplálkozás ünnepek

Keresés