Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Miért olvassunk krimit?

Holden Rose
2020. 04. 20. 10:00:00
Miért olvassunk krimit?

Miért olvassunk krimit?

 

– A krimi, vagy ahogy a gyerekeknek szóló fajtáját hívják detektívtörténet, színesíti a palettát. Ha valaki kinőtt már a meséből, de nem nőtt még bele a komolyabb irodalomba. Ha valaki nem akar kalandregényt olvasni, de legalább annyi izgalomra vágyik, akkor jól jön, hogy lehet választás a nyomozós könyv.

 

– A krimiben én azt szerettem gyerekként, hogy lehetőségem volt kitalálni, ki a tettes, mielőtt a főszereplő, vagy szereplők rájöttek. Együtt gondolkodhatsz a nyomozókkal és ez kicsit olyan, mintha te is részt vennél a nyomozásban.

 

– Közel áll a felnőtteknek szóló könyvekhez. Amolyan felnőttes dolog krimit olvasni, hiszen a bűn az bűn. Még ha egy gyerekkönyvben kisebb bűnök is szerepelnek, mint egy felnőtt krimiben, attól még egy rossz embert keresünk, aki megszegte a szabályokat és kárt okozott másoknak.

 

– Egy gyermekkönyvben fontos, hogy a jó és a rossz csatáját olvashassuk. Elsajátítsuk az erkölcsi normákat. A mesékben ez a két oldal teljesen elkülönül. Egy detektívtörténetben sokkal több az árnyalat. Olyan emberről is kiderülhet, hogy bűnös, aki egészen addig jó fejnek tűnt.

 

– A detektívtörténet itt játszódik. Itt a szomszédban, vagy legalábbis a mai korban. Egészen közel ahhoz, hogy velünk is megtörténhessen. Tehát sok mindent elsajátíthatunk mások gondolkodásáról és életéről anélkül, hogy tanulásnak tűnne.

 

– A krimiben több a nézőpont. Ahhoz, hogy egy bűnös meg tudja magyarázni miért követi el a tetteit, és ahhoz, hogy egy nyomozó ráleljen a megoldásra, sokféle módon kell a tényekre, történésekre figyelni. Végig kell gondolni mi, miért történik.

 

Választhatunk olyan krimit, ahol végig tudjuk ki a tettes, és az az izgalmas, hogy hogyan jutnak el hozzá a nyomozók. Aztán van olyan, amikor teljes homály fedi a megoldást és a bűnösök személyét.

 

Tegyél egy próbát a detektívtörténettel, nem fogod megbánni! :D

 

Detektívtörténetek: https://www.katicakonyv.hu/ifjusagi-kategoria/detektivtortenetek-163

Keresés