Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ovikezdés könnyedén

Ovikezdés könnyedén

Minden gyermek életébe elérkezik az az pillanat, amikor a kis családi fészkén kívül egy nagyobb közösséghez is fog tartozni. Nagy változást jelent az egész család számára, amikor a kisgyermek óvodába megy, hiszen az eddig ismert és jól bevált biztonságot nyújtó napi rutin is megváltozik. Nehéz időszak áll előttük, mivel nem csak lelkileg kell felkészülni rá, hanem az elszakadást is meg kell tanulni. A családtól huzamosabb ideig távol maradó kisgyermek a közösségben önállóságot tanul, saját tapasztalatokat szerez.

A gyerek egyszer csak eléri azt a kort, amikor a kortársaival szeretne közösen játszani. Velük megtanulja megosztva vagy felváltva használni a játékokat.  A különböző személyiségű gyerekekkel megismeri a szerepjátékok világát.

Nagy szerepet kap az önállóság és figyelem is, hiszen nagy részt ez a sikeres beilleszkedés egyik titka. Az otthoni szabályok ismerete után meg kell küzdeni az óvoda új szabályaival, ahol nem kivételezhetnek a vele. Olyan alapvető feladatok elvégzését kell magáévá tenni, ami először a kisgyermek számára nagy figyelmet igényel: az evőeszközök használata, a játékok elpakolása, boldogulás a mosdóban, fogmosás, öltözködés. 

Az óvodai évek alatt a sokat fog fejlődni a gyermek beszédkészsége. Elsősorban a szülő feladata, hogy bővítse gyerkőce szókincsét. Ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres meseolvasás. Ide tartozik még a szóképes olvasás is. Amíg meg nem tanulja a nevét leírni és elolvasni, addig az óvodai szokások szerint, minden gyermek kap egy jelet, mellyel minden saját holmit a szülő megjelöl és általa a gyerek felismeri. Ezek az óvodai jelek nagy emlékként maradnak majd bennük és később akár valamilyen jelentőséggel is bírhatnak számára.

Keresés