Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan lehet az önképzavarokat kezelni kamaszkorban?

Hogyan lehet az önképzavarokat kezelni kamaszkorban? A legfontosabb, hogy ne hasonlítsd magad össze valakivel, vagy valakikkel: a sztárokkal, a celebekkel, a menő lányokkal az iskolában, a magazinok modelljeivel. Mert akkor beszállsz egy versenybe, amiből nagyon nehéz győztesen kijönni. Hogy pontosan miért? Azért, mert ha valakire hasonlítani akarsz, soha nem fogod megtudni, hogy te ki vagy. És ha nem tudod hogy ki vagy és mit akarsz, hogyan tudnád megélni a saját életedet?

 

Hogyan tudnád meglátni saját magadat jó fényben, ha állandóan elégedetlen vagy magaddal, mert nem feltétlenül azt látod, amit elvárnál magadtól? Mert nem biztos, hogy olyan vagy mint a többiek, vagy mint a sztárok. Ez a jó. Lehet hogy ducibb vagy, vagy pattanásos, vagy kisebb, és rövidebb a lábad. És akkor mi van??? Hidd el, 34-es méreten túl is van élet a Földön. Sőt, he elfogadod magad olyannak amilyen vagy, sokkal kisebb lesz rajtad a nyomás, és más dolgoknak tudod szentelni az energiádat.

Felnőtt korukban azok az emberek lesznek a legboldogabbak és legkiegyensúlyozattabbak, akik tudják magukról hogy kicsodák, mit akarnak, és a szerint élnek. Minél hamarabb elkezded megismerni, elfogadni és megszeretni saját magad, annál kevesebb mellékvágányod lesz az életben. Ne érdekeljen, hogy mások mit várnak el tőled, hogy milyen legyél. Neked csak saját magadnak fontos megfelelni.

Ma az egyik legnagyobb veszély, aminek mint tini nagyon ki vagy téve, hogy szinte minden a kinézetről és a szexről szól, még a zenés videóklipek is, amivel nem feltételnül tudsz mit kezdeni. Már csak azért sem, mert nem tudsz velük azonosulni. Szerencsére. Örülj neki. Minél kevésbé tudsz azonosulni az ott fellépő „sztárokkal”, annál normálisabb vagy. Ezt vedd úgy, mint egy bókot. Mert az is. Azt is mondhatnám, hogy „gratula”.

A tiniket (de a gyerekeket és a felnőtteket is) ma piszkosul manipulálják szinte minden szinten. Ember legyen a talpán, aki ennek ellen tud állni. Ha neked nem jó az önbecsülésed és az önképed, azt fogod érezni, hogy soha nem vagy elég jó. Nekik. De „ők” kicsodák egész pontosan? A média? A márkák? Nekik nem áll érdekükben, hogy te jól érezd magad a bőrödben, mert akkor nem vásárolsz olyan dolgokat, amikre esetleg nincs is szükséged, vagy nem igazán engedhetsz meg magadnak.

És íme az egyik legtutibb módszer: tedd fel magadnak a kérdést, hogy ki az rajtad kívül, akinek KONKRÉTAN joga van meghatározni, hogy neked milyennek is kellene lenned. Elmondom: SENKINEK. Ez nagyon fontos. Legyél tiszta, ápolt, találd meg a stílusodat (ami persze az évekkel még fejleszthető és fejlődni is fog), és legyél büszke rá. Ennyi.

Fert Mónika

Tartalomhoz tartozó címkék: kamaszkor önkép

Keresés