Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A gyógyító napfény

A gyógyító napfény Ki ne várta volna a tavasz érkeztét, mely meleget, napsütést, derűt és fényt hoz életünkbe?

 

Az embernek és a földünknek szüksége van fényre. Napfény nélkül nincs élet. A világosság az élet forrása. A növények fejlődéséhez és az ember egészségéhez is nélkülözhetetlen a napfény. Ha a Nap nem sugározná fényét, bolygónk rövid idő alatt lehűlne, ezzel pedig a földi élet alapfeltételei megszűnnének. A napfény és a napsugárzás tehát létfontosságú földi életünkhöz.

Köztudott, hogy a helytelen napozásnak sok káros hatása létezik, azonban most mégis elsősorban a pozitív tulajdonságait szeretném kiemelni, főleg mivel itt a tavasszal, amikor sugarai még lágyan behatolnak a bőrünkön keresztül, kifejtve jótékony hatásait.

Fertőtlenítő hatás

A napfény UV sugarai elpusztítják a mikroorganizmusokat. A napfény nem csak a gyógyításban, de a fertőzések megelőzésében is segítségünkre van. Rendszeres és helyes mértékű napoztatással aknés vagy ekcémás, illetve fertőzött, pattanásos bőr esetében gyógyító hatást érhetünk el.

Anyagcsere-fokozó hatás

A napfény segíti a glükóz felszívódását a sejtekben, arra serkenti a szervezetet, hogy tárolásra alkalmas glykogénné alakítsa át. Ezért a cukorbetegek számára is ajánlatos legalább napi 15-20 perc napozás. Napozáskor nő a vér alakos elemeinek száma, javul a szervezet oxigénellátása

A napfény egészségessé teszi a szívet

Hasonlóan a rendszeres testmozgáshoz, csökkenti az érverés szaporaságát a szív nyugalmi működésében.

D-vitamin termelődés

A napfény D-vitamint készít, majd von ki a koleszterinből, amelyek közvetlenül a bőr alatt rakódnak le. Ezáltal a napozás a koleszterinszint csökkentésében is aktívan részt vesz. A D-vitamin megkönnyíti a kálcium felszívódását és elraktározását a csontokban, ezáltal erőssé teszi azokat.

Hangulatjavító hatás

A napfény megnöveli az endorfin mennyiségét, amit az agyvelő állít elő. Ez pedig jó közérzetet biztosít, ezáltal csökkenti az idegességet, a depresszió hatását. Ellazít és izmainknak tartást ad.

Azonban vigyázzunk, ahogy egyre magasabban és erősebben süt a nap, egyre jobban fejti káros hatásait is. Mértékkel napozzunk a megfelelő napszakban 15-20 percnél ne többet. Ilyenkor figyeljünk oda bőrünk, fejünk és szemünk védelmére, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre.

 

Scur Katalin

Keresés