Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A jó egészségre mindenkinek megvan a lehetősége

A jó egészségre mindenkinek megvan a lehetősége Ha az egészségre gondolunk, akkor nem csupán egy betegségektől és gyengeségektől mentes testről van szó, hanem az ember teljes fizikai, lelki és szociális jólét állapotáról is. Mindennapi életünk, munkánk, környezetünk, kapcsolataink – hatással vannak egészségünkre. Szokásaink, attól függően, hogy jótékony hatással bírnak vagy károsak számunkra, szintén kihatnak egészségi állapotunkra. Az étel, amit elfogyasztunk, az életmódunk, mind befolyásolják a közérzetünket.

 

Természetesen nem tudunk hatással lenni minden történésre – betegségekre, balesetekre – nem választhatjuk meg génjeinket és nem befolyásolhatjuk a környezeti hatásokat, viszont helyes döntéseket hozva, csökkenthetjük a betegségek kialakulásának kockázatát és elősegíthetjük egészségünk megerősítését. A saját testünkért, az egészségünkért csak is mi magunk vagyunk felelősek. A jó egészségre mindenkinek megvan a lehetősége. Ezek mind tudatos döntések függvénye. Ha megadjuk a testünknek mindazt, amire szüksége van a megfelelő működéshez, a jó környezetet és rendszeres testmozgást, a megfelelő életmódot és minőségi táplálékot, akkor a szervezetünk működése meghálálja azt és természetszerűen az egészség felé fordul.

Hogyan fogjunk hozzá egy jobb életminőség és egészség eléréséhez?

Ebben a sorozatban átvesszük azokat az alapelveket, melyek szükségesek ahhoz, hogy jó irányba tereljük életmódunkat az egészséges életút felé, mindenféle megerőltetés, extrém kiegészítő és mellékes kiadás nélkül.

Mi szükséges a kezdéshez?

1. Információ – Először is, ismernünk kell az emberi test működésének feltételeit, legfőképpen saját testünk működését, hogy ezek ismeretében helyes döntéseket tudjunk hozni. Ami valakinek bevált, nem biztos, hogy az a másikra is ugyan olyan hatással lesz. Ha ismerjük testünk terhelhetőségét, reakcióit, akkor könnyebb dolgunk lesz vele.

2. Motiváció – Mi lehet az a dolog az életünkbe, ami miatt képesek vagyunk megváltoztatni eddigi életvitelünket? Ami eddig élvezetes és jó volt, viszont károsan hatott az egészségünkre, az egészségünk érdekében képesek vagyunk változtatni rajta?

3. Lelkesedés – Szükségünk lesz egy olyan célra, ami megtartja a motivációnkat. Tűzzünk ki egy végcélt, melyet időben és számban is meghatározunk. Osszuk fel kisebb szakaszokra, célokra, hogy elérhetővé tűnjön a végeredmény. Minden egyes szakasz elérésével – pl. 1-2 hét alatt elért 50 km gyaloglás után jutalmazzuk meg magunkat valamivel. Olyan célok is lehetnek, mint például: – testsúlycsökkenés, jobb közérzet, vérnyomás vagy koleszterinszint csökkentés, gyógyszerek csökkentése, tudatos életirányítás stb.

4. Elkötelezettség – Előfordulhat, hogy az életmódváltozás után érzett vágyunkat egy múltbeli rossz tapasztalat gátol meg. Mindenkivel megesett már, hogy valamit feladott, mert úgy érezte, hogy nem tudja végig csinálni, vagy nem lát eredményt a munkájában. A cél elérése érdekében kifejtett kemény akaratra, rendszeres elszántságra, rendíthetetlen tevékenységre és kitartásra lesz szükség, hogy megtaláljuk a megfelelő megoldásokat.

Az ember számára a legnehezebb dolog a saját szokásainak a megváltoztatása. Sokkal könnyebb dolgunk lehet, ha nem egyedül fogunk hozzá, felelősséget vállalva egymás iránt, segítséget nyújtva, valamint beszámolni és lelkesíteni tudjuk egymást.

Szeretné tudatosan irányítani saját életét mindenféle káros szenvedély, drága gyógyszerektől mentesen, úgy hogy a jó döntései egy jobb életminőséget, remek közérzetet és egészségesebb életet eredményez vagy inkább mások és a körülmények befolyása alatt állni? Határozza el magát és hozza meg a szükséges döntéseket! Folytatjuk.

Scur Katalin, egészségnevelő

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség életmód

Keresés