Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A MESE SZEREPE GYERMEKÜNK ÉLETÉBEN

A MESE SZEREPE GYERMEKÜNK ÉLETÉBEN Ősidők óta a mesélés mindig is része volt világunknak. Régen szájról-szájra terjedtek a történetek, melyeken keresztül a gyermekek megismerték környezetüket, amiben élnek, családjuk és népük történelmét. Legendák, mítoszok, hősök keltek életre. Ezekből a mesékből tanultak, erőt merítettek, feldolgozták a tapasztaltakat, megtartottak hagyományaikat.

 

Egy jó mese ma is pozitív hatással van gyermekünk számára. Már pici kortól a szülők hangja, a ritmusos mondókákon keresztül megnyugtatja a babát. Növekedésével lassan kialakul a szövegértése, mellyel elősegítjük a beszédfejlődését, valamint gazdagítjuk szókincsét. A mese élénkíti gyermekünk képzelőerejét, tágítja érdeklődési körét. A meséknek hatalmas ereje van, mivel segít gyermekünknek megérteni és feldolgozni az élet történéseit, a körülötte zajló mindennapi eseményeket, vigasztalnak, bátorítanak, megnevettetnek, biztatnak, javítják a gyerek környezetével való kapcsolatát. Segít különbséget tenni a jó és a rossz között.

Egyre nagyobb szükség van a mesék gyógyító hatására, nemcsak a gyermek olvasóvá nevelése miatt. Ha a gyerekek élethelyzetében a kihívások, a megoldandó problémák megegyeznek azokkal, melyek a mesére jellemzőek, akkor teljesen átélik a főhős küzdelmeit, és saját életükre adoptálják a megoldásokat. A mese segítségével a gyermek önmagát fedezi fel, miközben azonosulni tud a főszereplő gondolataival, küzdelmeivel, cselekedeteivel.

A lebilincselő és fontos tanulságot rejtő mese, a teremtő képzelet és a vágyteljesítő erő segítségével a gyermek a főhőssel együtt végigjárja a nehézségek és a megpróbáltatások útját, melyek segítenek neki legyőzni a félelmeit, frusztrációit, megtalálni nehézségeire a megoldást, hogy mihamarabb visszatérhessen a megszokott hétköznapokba.

Nem utolsó sorban, az olvasás közben szülő-gyermek meghitt összebújás, közelebb hozza egymáshoz őket, értékes időt és felbecsülhetetlen nyomot hagyva maga után.

Legyen meghitt, szeretetben és élményben gazdag ünnep az idei, mely közelebbhoz egymáshoz mindenkit!

Scur Katalin

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód gyermek szülők

Keresés