Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Étkezzünk okosan

Scur Katalin
2016. 12. 08. 13:00:00
Étkezzünk okosan

Napjainkban nagyon sok betegség szoros összefüggésben áll az életmóddal és ezen belül a táplálkozással. Nem csak az étel fajtája, de annak minősége, fogyasztási ideje és mennyisége is meghatározza egészségi állapotunkat. Számos kutatás és orvos is alátámasztja, hogy a betegségek 90%-a (leszámítva a fertőzéseket és baleseteket) rossz táplálkozási szokásokból erednek.

Rohamosan fejlődő korunkban egyre több és több új fogyasztói termékeket kínálnak, amit nap mint nap ajánlanak az egészségünk érdekében. Megannyi új táplálkozási irányvonallal is találkozunk, melyek gyors fogyást ígérnek, de nagyon kevés azok száma, amely tudományosan is alátámasztott, valamint egészségi állapotunknak is használ. Vajon hogyan tudjuk megállapítani, hogy valóban melyik étel a legjobb számunkra és kedvezően hat a szervezetünk működésére?

Annak érdekében, hogy a megfelelő ételeket könnyebben kiválasszuk és a helyes mennyiséget fogyasszuk belőle, a képen látható táplálkozási piramis segít ennek eldöntésében. A piramist a Harward kutatói dolgozták ki és a WHO is alátámasza az egészségre gyakorolt fontosságát. Az élelmiszerek voltaképpen 3 fő csoportba vannak felsorolva, megmutatva, hogy milyen gyakorisággal fogyasszuk azokat. A legszélesebb sorokban a gyakran fogyasztott ételek, középen a mérsékelten. A keveset fogyasztott ételek találhatók felül.

Ennek a képletnek nem az a célja, hogy bizonyos ételeket megtiltson, hanem hogy egyes élelmiszereket kevésbé részesítsünk előnyben – néhány naponta, vagy inkább alkalmanként fogyasztva.

Jogosan jöhet itt az a felháborodás, hogy a gabonafélék – szénhidrátok és hizlalnak. Csak hogy nem mindegy, hogy milyen szénhidrátot fogyasztunk. Itt lép érvénybe a minőség. Az un. finomított szénhidrátok (pl. a fehér liszt, a fehér cukor) gyakorlatilag ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, mint a teljes őrlésű formájuk, de azzal a különbséggel, hogy az előbbieknek tápértékük kisebb, így azokból többet kell fogyasztanunk ahhoz, hogy jóllakottnak érezzük magunkat. Éppen ezért üres kalóriákat fogyasztunk általuk, melyekre a szervezetnek tulajdonképpen nincs is szüksége, ezért zsírként raktározza el. A teljes értékű, vagyis az összetett szénhidrátok viszont bőségesen tartalmaznak vitaminokat, ásványianyagokat és rostban gazdagok, melyet a szervezet teljes mértékben fel tud dolgozni és energiává átalakítani, ill. természetesen az egészségünket is támogatják.

Amikor úgy döntünk, hogy az egészségi állapotunk megkívánja, hogy változtassunk az étkezési szokásainkon, akkor forduljunk szakértőhöz, például dietetikushoz, aki felmérve állapotunkat a legjobbat kínálja számunkra egészségünkhez mérten.

Scur Katalin, egészségnevelő

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség életmód táplálkozás

Keresés