Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hetek óta otthon - közös élmények

Scur Katalin
2020. 04. 15. 07:00:00
Hetek óta otthon - közös élmények

Mostanra már mindenki megszokta az otthonlétet és beállt a napi rutinja. Talán a gyerekek azok, akik a leggyorsabban tudtak alkalmazkodni az új helyzethez és őket viseli meg legkevésbé ez az időszak. Sőt, többen még kifejezetten élvezik is a koronavírus miatt kialakult helyzetet. Vajon miért? Mert nem kell korán kelni? Nem kell versenyt futni az idővel? A szokásosnál is több lehetőség van a számítógép előtt ülni, az sem számít, ha a suli miatt és kötelező jelleggel? Több időt tölthetnek a családdal? Lazább a beosztás? Kényelmesebb így? És még hosszan sorolhatnánk. Viszont mi szülők most a szokásosnál is nagyobb terheket tartunk a vállunkon. Felelősséggel tartozunk gyermekeink, családunk és munkahelyünk felé egy azon időben. Nap mint nap helyt kell állnunk a háztartásban, a gyerekek tanításában, ellátásában, otthoni programjaik és feladataik megszervezésében, hogy ne unatkozzanak és hasznosan teljen el az idő. Mindezek mellett nem is említve a távmunkát...

 

Sokan kifogytak az ötletekből, hogy mivel foglalják el a gyerekeket, mert már szinte mindent kipróbáltak. A menü repertoárjukat is megfőzték már újra és újra, így már lassan minden unalmassá válik és jó lenne kipróbálni valami újat, valami érdekeset, valami izgalmasat. Használjuk ki ezt az időszakot arra, hogy végre van időnk egymásra, hogy végre minőségi időt tudunk együtt tölteni, mely maradandó emlék lehet gyermekeink számára. Rajtunk múlik, hogy ez az emlék milyen nyomot hagy majd bennük. Végre megérkezett a várva vár meleg idő is. Sajnos most nem tudjuk teljes felszabadultsággal élvezni a tavasz adta lehetőségeket. A tél utáni legyengült szervezetünket és a vírus okozta helyzet miatt is szükségszerűvé vált megerősíteni immunrendszerünket. Legjobban a helyes és egészséges táplálkozással tudjuk ezt megoldani a szintetikus vitaminok bevétele helyett. (katicakonyv.hu/egeszsegedre)

 

Nos, a jó hír az, hogy mindezt együtt össze lehet hozni egy közös élménnyel a konyhában! (katicakonyv.hu/kozos-elmenyek-a-konyhaban) Vonjuk be a gyerekeket is a főzés előkészületeibe. Hogyan lehetséges, hogy elkerüljük az éles kések és a forró tűzhely adta veszélyeket? Kezdjük legelőször a nyers és tartós élelmiszerek megismertetésével, például hogyan néz ki a lencse nyersen, milyen a petrezselyem, melyik részét használjuk fel a zöldségeknek. Vagy például mennyi minden kerül be egy levesbe. Az élelmiszerek adagjának kiszámolása nagyon hasznos matematikai folyamatokat érint. A mértékegységek kiszámolása, átkonvertálása sokkal izgalmasabb a konyhamérlegen megoldani, mint a kötelező matek feladatot, amit a tanár feladott. Számoljuk deciket és litereket, dekákat, grammokat, kilókat. Számoljunk adagokat. Mérjünk időt, számoljunk sütési perceket. Kérjük ki véleményüket a menü összeállításában. Ha részt vesznek benne, sokkal gyorsabban kitalálják mi legyen a napi menü, mint amikor a konyhából kikiabálunk, hogy “mit főzzek ma?”. A válasz a szokásos “mindegy”, majd kapjuk a reklamációt, hogy “már megint ez kaja!”. Például készíthetünk együtt pizzát. Érdekes lehet a gyerekek számára az élesztő biokémiai folyamatának megfigyelése, valamint az alapanyagok kimérése után az összeállítása. A tészta kigyúrása és kinyújtása sokkal nagyobb élményt nyújt, mint a gyurmázás. Aztán jöhet a feltétel kiválasztása. Bátran bízzuk ezt is a gyerkőcre. Sokkal jobb étvággyal fogja elfogyasztani a saját maga készített pizzát, mint a rendelt pizzát, melyről gondos igényességgel leválogatja az általa nem kívánt féltéteket. Ilyenkor jöhetnek un. „nemszeretemételek”. Miért nem szereti, ha sosem kóstolta még őket? Ilyenkor akár kísérletezhetünk is. Ismerjük meg az élelmiszert feldolgozatlan állapotban. Mossuk meg. Hámozzuk meg. Aprítsuk fel. Milyen az illata? Milyen az íze nyers állapotban? Milyen hasznos vitaminokat tartalmaz a fejlődő szervezet számára? (katicakonyv.hu/mindennapi-viaminjaid) Főzzük/ süssük meg, de legyen benne egy kedvenc is. Higgyék el, nagyon sokszor beválik. Kis mennyiséggel kezdjük, de semmiképpen se erőltessük akarata ellenére. Főzhetünk így együtt leveseket, kásákat, süthetünk süteményeket, kavarhatunk krémeket és még tésztákat is gyúrhatunk. Kísérletezzünk és próbáljunk ki új alapanyagokat! Kóstoljunk és kóstoljunk! Vonjuk be a gyereket a terítésbe is. Kérjük ki a véleményüket, hogy melyik tányérba illene az elkészített étel és milyen evőeszközöket használjunk hozzá. Étkezés közben dicsérjük meg a szorgalmas kiskukta segítségét, aki nélkül nem tudtuk volna elkészíteni ezt az ételt. Mekkora élmény ez és büszkeség a gyermek számára, hogy most tényleg egy hasznos és felnőttes munkában vehetett részt.

 

Vigyázzunk egészségünkre! Vigyázzunk egymásra!

 

www.katicakonyv.hu/gasztro-es-eletmod-kategora

 

Keresés