Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan lehet egészséges gyermekünk?

Hogyan lehet egészséges gyermekünk? Minden szülő számára legfontosabb gyermeke egészsége. Mivel minden emberi lény abból az ételből épül fel, amit megeszik, a gyermekkorban és később a felnőttkorban jelentkező egészségügyi problémák gyakran mutatnak összefüggést az elfogyasztott ételek típusával és minőségével. Ez különösen igaz a növekedés és a gyors fejlődés időszakában.

 

Az ételnek tartalmaznia kell számos tápanyagot jelentő összetevőt. A növekedés és fejlődés szempontjából az az étel a legjobb, amely teljes értékű, finomítatlan és a legkevesebb átalakításon ment keresztül, melyet gondos válogatással állít össze a szülő. Gyermekünk étele legyen egyszerű és a lehető legtermészetesebb.

Az étkezési szokások nem örökletesek, hanem mi alakítjuk ki őket. Egy bölcs anya időt szán arra, hogy gyermekét jó szokásokra tanítsa. Ezeket egészen kicsi korban kell a gyermekbe plántálni. A korai években, amikor a fejlődés, növekedés a leggyorsabb, a táplálkozás kiemelkedő fontossággal bír. A gyermek ízlését és étvágyát úgy nevelgessük, hogy a tápláló és egészséges ételeket kedvelje! Minden étkezést nyugodt légkör és türelmes megértés jellemezzen! Nem szabad siettetni, nagy harapásokra ösztönözni a gyermeket, hogy gyorsabban egyen vagy többet, mint amennyi jólesik. Az evést soha nem szabad erőltetni. Ha ugyanakkor a gyermek felveszi azt a szokást, hogy visszautasít bizonyos kulcsfontosságú ételféleségeket, a legjobb, ha az anya ezeket az ételeket önállóan, az étkezés elején kínálja, amikor a gyermek a legéhesebb.

Miután az étkezési szokások kialakultak, az is előfordulhat, hogy étkezéskor a gyerek nem éhes és visszautasítja az ételt. Engedjük, hogy evés nélkül hagyja el az asztalt, de értessük meg vele, hogy a következő étkezésig nem fog kapni semmit! Vannak olyan gyerekek, akik csak azért utasítják vissza az ételt, hogy felhívják magukra a figyelmet, majd két étkezés között annyit nassolnak, amivel fedezni tudják szükségleteiket. Legyünk nagyon határozottak abban, hogy ezt a fontos egészségügyi alapelvet ne engedjük áthágni! A nem megfelelő emésztés kialakulása a nassolással alapozódik meg. Ne hagyjuk, hogy a gyermek elhízzon. A túltápláltság ugyanúgy veszélyes az egészségre, mint az alultápláltság.

Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.” (Példabeszédek 22:6)

Scur Katalin

Keresés